Doğru Work and Travel acentesi nasıl seçilir?

Work and Travel a başvurmak istiyorsunuz, araştırmalar yapıyorsunuz fakat sürekli mağdur hikayeleri ve olumsuz örneklerle karşılaşıyorsunuz... WAT mağdurlarından biri olmak istemediğiniz için de firma seçimini doğru yapmak temel amacınız... Fakat nasıl yapacaksınız? Doğru firmayı bulmak için ne yapmalısınız? Güzel bir yaz tatili, verimli bir WAT programı katılımcısı olmak için neleri bilmeniz gerekiyor? İşte burada bu sorularınıza cevap vermeye çalıştık, dikkat etmeniz gereken noktaları, bilmeniz gerekenleri sizin için listeledik. Buyrun;

1- WAT programı yurtdışı eğitim firmaları tarafından organizasyonu gerçekleştirilen bir program değildir. ABD hükümeti tarafından ve hükümetin yetki verdiği sponsor firmalar tarafından gerçekleştirilen bir öğrenci değişim programıdır. Bu sponsor firmaların listesine ABD büyükelçiliği internet sayfasından ulaşabilirsiniz. ATA Yurtdışı Eğitim de dahil olmak üzere firmalar bu sponsorların Türkiye temsilcisi olurlar ve onlar adına başvuru kabul ederler.
2- Yurtdışı eğitim firması WAT programına katılmak isteyen öğrencilerle, ABD hükümeti tarafından yetki verilen sponsorlar ve vize etabında büyükelçilik arasında iletişimi sağlar.
WAT programı ile ilgili hizmet sağlayıcı, işveren, organizasyon sorumlusu veya karar verici makam yurtdışı eğitim firmaları değildir. Ayrıca yurtdışı eğitim firmalarının program şartları, kapsamı, WAT ile ilgili düzenlemeler veya değişikliklerle ilgili hiçbir taktir hakkı ve yetkisi bulunmaz.
3- Arama motorlarına work and travel yazarak rastgele firma aramayın. Sadece ABD Büyükelçiliği work and travel web sayfasında listelenen sponsor acenteleriyle irtibata geçin.

Work and Travel adaylarından gelen sorular

1- Siz kaç öğrenci gönderiyorsunuz? Bir firmaya bunu sorup, doğru cevabı öğrenmek diğer tüm firmaların öğrenci sayını biliyorsanız anlam taşıyabilir. Bu sayıları firmalara sorarak öğrenmek çoğu zaman da bir anlam ifade etmez. Gerçek sayılardan bi haber iseniz, her sayı caziptir, duymak istediğiniz de söylenebilir.
2- Sponsorunuz hangi firma? Hiç sponsor araştırmadıysanız, sponsor web sayfalarını incelemediyseniz, sponsorlarla doğrudan irtibata geçip Türkiye temsilcilerini sormadıysanız, bu soruya firmanın verdiği cevapta pek işinize yaramaz. WAT işi yapan her firma bir kaç sponsor adı söyleyebilecek kapasitededir. 30 civarında sponsor, binlere yaklaşan sayıda yurtdışı eğitim firması vardır. Seçtiğiniz yurtdışı eğitim firması başka bir yerel firmanın acentesi olabilir veya full placement gibi sizi kaydedip, yüksek ücret alıp, bir sponsor acentesine self olarak kaydedilebilirsiniz.. Dahası work and travel sisteminde üçüncü şahıslar üzerinden başvuru yasaklıdır. Sponsor sadece kendi gerçek acentesi üzerinden başvuru kabul eder ve adayın iş, işveren, sponsor gibi tüm detaylara hakim olduğunu düşünür. Sponsor self başvuru sahibi olarak sizin tüm detaylara hakim olduğunuzu düşünürken siz ise kendinizi bir yurtdışı eğitim firmasının uyanık danışmanına teslim etmişsinizdir.
3- Sizin sunduğunuz hizmetler nelerdir? Adayın hiç bir şeyden haberinin olmadığının ve kolaylıkla kandırılabileceğinin en somut işareti olan sorudur... Work and Travel da tüm hizmetler sponsor ve ona bağlı olan işveren tarafından sunulur. İşveren, yurtdışı eğitim firması, WAT katılımcısı öğrenci yani herkes sponsora bağlıdır ve o ne derse o olur. Sponsor vizeye başvurabilmenizi, ABD de çalışabilmenizi sağlayan formları hazırlar, sizi, işvereni kontrol eder, çalışma şartlarını denetler, hükümetin koyduğu standartları uygular, uygulatır. Hal böyleyken yurtdışı eğitim firmasına sunduğu hizmetleri sormak hadi sayda kandır beni demekten öte anlam taşımaz. Birde en çok süsleyeni seçerseniz vah halinize... Çoğu yurtdışı eğitim firmasının web sayfasında yazan hizmetlerde sponsorlar tarafından sunulan hizmetlerdir.

Firmalarda neye bakmalıyım, neyi sormalıyım?

1- Görüştüğünüz firma sizi ikna etmek için yoğun bir çaba içindeyse, uzak durun...
2- Mantıksız vaatleri analiz edin... Yazın gelip sizi kontrol edeceğiz, işvereninizi denetleyeceğiz (bırak ABD yi Türkiye'de denetleyin de bakayım, hangi yetkiyle, hangi güçle diye mutlaka sorun), vizede tanıdığımız var (büyükelçiliğe bir e-mail gönderip sorun bakalım, kimmiş o tanıdık) ve daha birçok akıl dışı söyleme kanmak yerine, uzak durun...
3- Yurtdışı eğitim firmalarına sponsorunuz kim diye değil, sponsorlara Türkiye temsilciniz kim diye sorun...
4- Çalıştığı sponsor firmayı söylemeyen, gizleyen şirketlerden kesinlikle uzak durun...
5- Başvurunuzu yaptıktan sonra doğrudan sponsorla irtibatta olduğunuzdan emin olun, iş yerleştirmeniz yapıldıktan sonra doğrudan işvereninizle irtibata geçin, size sunulan detayların doğruluğuna ilişkin onayları direk olarak sponsordan ve işverenden alın.
6- Çalışma şartları, maaş, konaklama, karşılama gibi konuları doğrudan işvereninizle yazışarak veya konuşarak görüşün, danışmanım görüşüyor deme kolaylığına kaçarak aracı kullanmayın...
7- Doğru yurtdışı eğitim firması seçtiyseniz zaten bunların hepsini sizin adınıza yapacaktır, fakat doğru seçim yapmamışsanız, ki muhtemelen bunun farkında da değilsinizdir, internette birçok forum sitesinde ve sözlüklerde okuduğunuz WAT mağdurları arasına katılmak için hızlı bir şekilde ilerlediğinizin farkında olun.