Kültür Şoku Nedir?

Kültür şoku, özetle her şeyi ile yeni ve farklı bir ortama girdiğimizde yaşanan endişe, korku ve sıkıntılardır. Yeni yerinizde rahat hareket etmeye başlamadan önce bazı rahatsızlıklarla karşılaşabilirsiniz. Bu rahatsızlıklar, adaptasyon sürecinin başlangıcıdır. Unutulmaması gereken nokta, bunun herkesin yaşayabileceği normal bir süreç olduğudur.

kültür şoku belirtileriVerdiğiniz çabalar sonucunda çok istediğiniz eğitimi almak amacıyla, yıllardır alışık olduğunuz yaşam biçiminizi ve sevdiklerinizi bırakıp farklı bir kültürle karşılaşırsınız. Başka bir dilin konuşulduğu, gelenek, görenek ve yaşam biçimine sahip olan, bu bambaşka ülkeye vardığınızda ilk önce Jet Lag terimini yaşarsınız. Jet Lag, yeni zaman dilimine vücut saatinizin uyum sağlarken yaşadığı fizyolojik şoku ifade etmek için kullanılır. Uçağa binmenizle başlar ve seyahatinizin uzaklık ve yönüne göre şiddetini hissettirir. Yeni ülkenize vardığınızda ilk sorununuz olan Jet Lag'in belirtileri, iki veya üç gün çevreye uyum sağlayamama ve uyku düzensizliği şeklinde kendisini gösterir. Öğrencinin kendisi bilinçli olarak kültür şokuna girdiğini hissetse de bazı öğrenciler farkına varmadan yada çok hafif şekilde de bu dönemi atlatırlar. Korkulacak yada büyütülecek bir dönem olmadığı gibi çok doğal bir tepki olarak kabul edilir.

Yeni bir ülkede her şey farklı olacaktır

Kullanılan dil başta olmak üzere, eğitim sistemi, değer yargıları, yaşam şartları, iklim, sosyal düzen, ulaşım sistemi, yemek alışkanlıkları, arkadaşlık, komşuluk yada kültürel özellikler gibi toplumsal davranış biçimleri ilk etapta hissedebileceğiniz farklılıklar olacaktır. Bize ve toplumumuza göre farklı olan bu özellikler, sizin ilk günlerde bazı endişeler yaşamanıza ve karamsarlığa kapılmanıza sebep olabilir. Kimi öğrenciler bu değişimlere alışmakta daha başarılı olabilirler fakat bunu en üst seviyelerde yaşayanlar da yine normal bir süreç geçirdiklerini ve bu sürecin geçici olduğunu unutmamalıdırlar. Ayrıca eğer konuşulan dil konusunda henüz başlangıç seviyesinde yada orta seviyenin çok altında olan öğrenciler anlama ve kendilerini ifade etme zorlukları yaşayabilecekleri için bu dönemi atlatırken gergin ve yorucu birkaç gün geçirebilirler. Sıkıntılı olan bu dönemi, heyecanlı ve kolay hale getirmek ve kendi lehine çevirmek de yine öğrencinin elindedir. İnsanları ve o ülkenin kültürünü gözlemlemek, yeni şeyler öğrenmek, farklılıkları algılamaya ve anlamaya başlamak uyum süreci için ve ilerleyen zamanlarda daha mutlu ve verimli zamanlar geçirebilmek için önemlidir.

Düşünce yapısını pozitif yönlendirmek

Bu dönemi çok fazla strese girmeden geçirebilmek için olumlu düşünmek faydalı olacaktır. Örneğin; "benim ülkemde de bu var", "bu niye böyle", "niçin bu şekilde davranıyorlar", "bizim insanımız daha sıcakkanlı", "bizde olsa böyle olmazdı" gibi cümleler kurmak yerine "demek ki burada böyleymiş", "bunu böyle kabul etmek gerek", "bizim kültürümüzden farkları bunlarmış", "aslında bu şekilde davranmak ve yaşamak da güzel olabilir" gibi cümlelerle düşünmek gereklidir. Bir süre sonra yeni ülkenizin kültürüne uyum sağladıkça tekrar eskisi gibi davranmaya ve hissetmeye başlayacaksınız.

Gittiğiniz bu yeni ülkede hedeflerinize ulaşmanın ve başarılı olmak için çevrenizdeki değişik kültürlerin düşünce ve davranışlarını anlamaya ve farklılıklara uyum sağlamaya çalışmalısınız. Çevrenize karşı arkadaşça davranmanız, okulda ve dışarıda mümkün olduğunca yanlış yapmaktan korkmadan konuşmalara katılmanız ve etrafınıza duyarlı olmanız gerekir. Burada kuracağınız iyi arkadaşlıkların uzun yıllar devam edebileceğini göz ardı etmemelisiniz.